Днес е ромската Нова година. На 14 януари ромите по света празнуват

...
Днес е ромската Нова година. На 14 януари ромите по света празнуват
Коментари Харесай

Днес е Банго Васил

Днес е ромската Нова година. На 14 януари ромите по света честват Банго Васил – Василица – ромска Нова година.

Банго Васил /куция Васил/ е един от най-големите и най-почитаните от всички роми празници. Според ромските митове Банго Васил е покровител и бранител на ромите. Смята се, че той избавил циганския жанр от удавяне в вилнеещото море. Дълбоките води щели да ги обхванат, само че беловласият светия им изпратил ято гъски. Те се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава ромите почитат своя избавител на 14 януари и в негова чест назовават празника Василица.

На трапезата на Банго Васил наложително би трябвало да има гъска или петел. Слагат се още сърми, баница с шансове, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат амнистия с целуване на ръка. До среднощ на 13-ти, когато настава Васильовден и Новата година, къщата остава заключена, с цел да не избяга шансът.

Посрещането на Банго Васил, а посредством него – и на Новата година, заема значимо място в празника. То се осъществя по два метода – посредством сурвакане и посредством превъплъщаване на главата на фамилията в ролята на Банго Васил или на негов делегат. В среднощ настава Васильовден и Новата година. От този миг стартира сурвакането. Сурвакарите пожелават здраве, изобилие и шанс. Техните думи нормално са къси и семпли – „ Сурва-сурва година, следващата година – отново живо и крепко “ при бургуджиите, „ Акулсъ – бакулсун иере саулсун! “ – „ Сурва Весела Година – следващата година отново жив и здрав “ при хорохане-рома и така нататък Както и в българската традиция, на сурвакарите се подаряват сушени плодове, бонбони, пари.

По-голям интерес съставлява обичаят с превъплъщаването в ролята на делегат на Банго Васил. С влизането си в къщата се провиква: „ Васили авалъ “ – „ Васил пристигна “ и хвърля житото и ориза. Децата събират колкото се може повече от него, тъй като това е шансът, който Свети Васил им носи. После стартира сурвакането, като първо главата на фамилията (пратеника на Свети Васил) сурвака всички за здраве и шанс. Всичко това се прави с особена церемониалност, тъй като се има вяра, че носи изобилие, благополучие и шанс.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот М
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР